top of page

Kedy sa otvorí lyžiarska sezóna? Budú decembrové kurzy?

S blížiacim sa termínom prvých decembrových kurzov sa na sekretariát SAPULu hrnie čoraz viac dotazov s otázkou, ktorú si kladieme všetci od začiatku tejto jesene: "Bude decembrový kurz?" A my odpovedáme: "Nevieme, ale radi by sme vedeli." V SAPULe robíme nemožné možným, aby sme dokázali zabezpečiť všetky hygienické štandardy a vhodné podmienky pre organizovanie decembrových kurzov odbornej spôsobilosti pre inštruktorov lyžovania a snowboardingu.


V tomto článku prinášame prehľad informácií a indícií, ktoré nám počas celého týždňa odkazovali politici a odborníci skrz médiá. Áno, skrz médiá. Vláda SR, konzílium odborníkov a ani pandemická komisia sa (na počudovanie niektorých) neradí so sekretariátom SAPUL ohľadom protipandemických opatrení a ani nám ich v predstihu nezasiela. V SAPULe sledujeme domáce aj zahraničné médiá a spoločne veštíme z krištáľovej gule žiarivú lyžiarsku sezónu, ktorá nás všetkých čaká. (Sme optimisti.)


Pondelok, 30. 11. 2020

Andrej Doležal, minister dopravy, do ktorého gescie spadá cestovný ruch a doprava (ktorou sú aj lanové dráhy) sa v pondelok na rádiu Expres v relácii Naživo s Braňom Závodským vyjadril, že "Status quo je taký, že lyžiarske strediská nie sú zavreté. Lanové dráhy, vychádzajúc aj z režimu dopravy, majú veľmi podobný režim ako vlaky, električky apod. Čiže lanové dráhy de facto zatvorené nie sú, čiže strediská zatvorené nie sú." Minister nevylúčil, že tento status quo sa môže v krátkej budúcnosti zmeniť.


Riešenie situácie majú byť tzv. protokoly, ktoré by umožnili otvorenie celej zimnej sezóny, nie len otvorenie samotných lyžiarskych stredísk. Minister sa však zároveň zbavil akejkoľvek zodpovednosti, keď prehlásil, že plán protokolov má na starosti pán Jarčuška, ktorý s ním oboznamuje ústredný krízový štáb a konzílium odborníkov. Doležal prehlásil, že nie je epidemiológ, aby mohol takéto rozhodnutie vykonať a prenecháva ho na epidemiológov.


Doležal nedokázal odpovedať, kedy padne definitívne rozhodnutie, ktoré rozhodne osud zimnej lyžiarskej sezóny 2020 / 2021. V relácii na túto otázku viac krát odpovedal, že by sa tak malo rozhodnúť 1. alebo 2. decembra na pandemickej komisii, maximálne budúci týždeň (7. - 11. 12. 2020).


Situáciu ohľadom otvárania lyžiarskych stredísk komplikuje aj situácia v okolitých európskych štátoch, ktoré zastávajúrozličné názory na prevádzku lyžiarskych stredísk. Podľa ministra tlačia Nemci, Taliani aj Francúzi na zatvorenie lyžiarskych stredísk, čo tvrdo presadzuje aj nemecká kancelárka Angela Merkel. Ich rozhodnutie uzavrieť lyžiarske strediská zrejme súvisí aj s faktom, že koronavírus SARS-Cov-2 sa po Európe na jar 2020 rozšíril práve z lyžiarskych stredísk. Je to však práve Rakúsko a Česko, naši susedia, ktorí plánujú otvoriť lyžiarske strediská ešte pred Vianocami.


Rozhodnutie našich priamych susedov môže mať zásadný vplyv na finálne rozhodnutie ústredného krízového štábu, ktorý by zatvorením lyžiarskych stredísk na Slovensku mohol spôsobiť významnú mobilitu lyžiarov smerom do Rakúska a Česka. Doležal taktiež pripomenul, že lyžiarska sezóna generuje do štátneho rozpočtu priamo alebo nepriamo približne trištvrte miliardy EUR.


Utorok, 1. 12. 2020 a streda, 2. 12. 2020

Plán otvárania lyžiarskych stredísk alebo definitívne rozhodnutie o ich uzatvorení stále nie sú známe. Spoločnosť TMR, ktorá prevádzkuje strediská v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese a v Jasnej oznámila, že pre situáciu posúva otvorenie sezóny z 5. 12. 2020 na 15. 12. 2020.


SAPUL zaujal stanovisko voči tomuto oznamu a začal sa pripravovať na presun kurzu z JASNEJ do Závažnej Poruby.


Štvrtok, 3. 12. 2020

Konzílium odborníkov navrhlo ústrednému krízovému štábu uzavrieť lyžiarske strediská až do nového roka. Podľa odporúčania by sa strediska nemali otvoriť skôr, ako v polovičke januára. Konzílium odborníkov dáva odporúčanie na ústredný krízový štáb a Vláde SR, toto odporúčanie nie je záväzné.


Piatok, 4. 12. 2020

  • Lyžiarske stredisko na Donovaloch, ktoré patrí predsedovi NRSR Borisovi Kollárovi, otvorilo v piatok ráno lyžiarsku sezónu. Kollár to odôvodnil tým, že konzílium odborníkov nie je štátna autorita, ktorá by mohla lyžiarske strediska zatvárať.

  • Spoločnosť TMR oznámila, že od 5. 12. 2020 otvára stredisko Jasná, pre predplatiteľov šikovných sezóniek a online skipassov. Podľa prevádzkovateľa chcú v stredisku testovať efektívnosť hygienických opatrení v praxi. Stredisko v Tatranskej Lomnici nie je na otvorenie zatiaľ pripravené.

  • V Česku budú lyžiarske strediská otvorené od 18. 12. 2020, teda o 6 dní skôr, ako bolo pôvodne plánované. Informoval o tom český minister zdravotníctva Ján Blatný. Prevádzkovatelia sa sťažovali, že pôvodný termín otvárania stredísk, 24. 12. 2020, je neopodstatnený a spôsobí im státisícové až niekoľkomiliónové škody v Kč.

  • Osud slovenských lyžiarskych stredísk je aj v piatok večer stále nejasný. Hlavný hygienik SR, Ján Mikas, sa nechal po rokovaní ústredného krízového štábu počuť, že otvorenie lyžiarskych stredísk si dokáže predstaviť "ak nebudeme mať plné nemocnice a ľudia nebudú zomierať." Konzílium odborníkov bude cez víkend študovať plán ministerstva dopravy, a definitívne rozhodnutie sa očakáva budúci týždeň.


Záver

V SAPULe registrujeme a starostlivo prehodnocujeme všetky správy týkajúce sa budúcnosti lyžiarskej sezóny. Lektorský zbor a sekretariát SAPUL pripravil postupy ako dodržať aktuálne hygienické nariadenia a zároveň zrealizovať decembrové kurzy bez dopadu na kvalitu a obsah kurzov.


Situáciu budeme aj naďalej monitorovať a o prípadných zmenách budeme prednostne informovať všetkých prihlásených uchádzačov, takže ak máte záujem a ešte nie ste prihlásený, tak máte posledné voľné dni pred tým, ako sa registrácia definitívne uzavrie.


SAPUL hľadá všetky dostupné spôsoby, ako realizovať decembrové kurzy. A stále platí, že čo zverejňujeme, je najaktuálnejšie, čo vieme.

bottom of page